Home » Hoe zit dat? (FAQ)

Hoe zit dat? (FAQ)

Een dier is een dier, en daarmee blijven wij te maken hebben met maatwerk. Maar natuurlijk willen we je zo goed mogelijk helpen met je vragen. In het dropdownmenu van deze pagina zullen we je zo goed mogelijk vertellen hoe we werken of wat we adviseren. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, dan kun je ze stellen via onze contactpagina.
We nemen de bemiddeling van katten en honden zeer serieus, daar besteden we tijd aan. Dit is vrijwilligerswerk naast banen en bedrijven, je zult meestal in de avond gebeld worden. Aangezien je een keuze maakt voor een dier voor jaren en jaren (soms wel vijftien tot twintig jaar!), gaan wij er vanuit dat je een paar dagen geduld kunt hebben.

Op sommige dieren krijgen wij veel reacties. We zullen dan een zo eerlijke mogelijke keuze moeten maken.

Als wij denken dat de kat die je hebt uitgekozen niet bij je past, dan zullen we dat eerlijk tegen je zeggen en zullen we je een ander dier aanraden. Het kan ook gebeuren dat we je afraden een kat in huis te halen (bijvoorbeeld als je geen tijd hebt om voor het dier te zorgen, aandacht te geven, de kosten voor het dier te kunnen dragen et cetera).

Wij streven er naar je binnen 48 uur een reactie te geven.
De meeste van onze katten zijn binnenkatten. Dat is een afspraak die wij hebben gemaakt met de asielen waarmee we samenwerken. Er zijn diverse redenen voor deze keuze. Aanrijding, mishandeling, diefstal van het huisdier, en veel van onze dieren hebben echt al genoeg ellende achter de kiezen. Als je de kat een buitenruimte wil geven, dan kun je ervoor kiezen een tuin, balkon of dakterras kat-proof te maken. Hou er rekening mee dat een kat echt geen moeite heeft met een muurtje of een schutting.

Wil je je kat perse buiten laten lopen? Dan adviseren we je om contact op te nemen met een andere stichting of particulier.
Op onze website staan kittens die op het moment dat ze vliegen nog te jong zijn om te steriliseren of castreren. Helaas is het voor ons niet mogelijk om deze katten standaard geholpen aan te bieden. Dit in tegenstelling tot de oudere katten. De kittens zijn uiteraard geënt, gechipt, ze hebben een rabiës injectie, een Europees paspoort maar mogelijk missen ze de castratie.

Wij begrijpen dat het castreren extra kosten met zich mee brengt, echter is het niet altijd verantwoord om een kat jonger dan 6 maanden te castreren. Daarom hebben wij besloten om katten die jonger zijn dan 6 maanden te verzekeren. Bij de adoptie neemt u de verzekering over. Na een jaar kunt u de verzekering indien gewenst opzeggen.

Als een kat nog niet gesteriliseerd of gecastreerd is voor de verhuizing naar het nieuwe huisje, dan zal de adoptant een bedrag van €100,- betalen. Dit bedrag wordt direct na bewijs van castratie of sterilisatie terug overgemaakt aan de adoptant.

Er zijn wat ons betreft veel te veel katten in de wereld. Wij zullen doen wat we kunnen om de dieren gesteriliseerd of gecastreerd naar Nederland te laten komen. Als het dier in kwestie daar klaar voor is, dan vervalt bovenstaande, maar dat zal nooit op een onverantwoorde manier gebeuren. Is het dier te jong en nog niet klaar voor de castratie, dan geld bovenstaande. Indien het dier gesteriliseerd of gecastreerd naar Nederland kan komen, dan zal de verzekering vrijwillig zijn. (wij raden deze voor elk geadopteerd dier aan).

Geen kat van Stichting-Zilver, maar wel interesse in echt een goede en klantvriendelijke verzekering? Klik hier
Wij vinden het belangrijk dat we bijdragen aan de kern van het probleem. Daarom selecteren wij onze asielen op hun sterilisatiebeleid. Maar ze moeten aan meer eisen voldoen. Zo moeten de samenwerkende asielen lokaal voorlichting geven, zodat zoveel mogelijk mensen weten dat je goed voor dieren moet zorgen. Ze moeten medische zorg bieden als dieren pijn hebben en ze mogen natuurlijk niet bijdragen aan de fok van dieren. Er zijn tenslotte al honden en katten genoeg. Wij willen ieder dier een kans geven. Jong, oud, gezond, met kwaaltjes, sociaal of een beetje bang. Daarbij is het belangrijk dat de asielen de juiste informatie geven en daar doen ze dan ook hun uitste best voor. De samenewerkingen worden zorgvuldig en met respect voor verschillen in cultuur opgevat.
Asoka is een non-kill asiel in de regio Alicante, Spanje. Drie asielen waar men zo goed mogelijk voor de dieren zorgt, met de middelen en kennis die voor handen zijn. De asielen werken los van elkaar, maar delen het bestuur. Soms vinden er wel uitwisselingen plaats.

Asoka Orihuela: Dit is verreweg het grootste asiel van de drie. Het asiel geeft huisvesting aan honderden honden en katten. Vaak in kleine hokjes. Niet uit onwil van het asiel en haar medewerkers en vrijwilligers, maar door tegenwerking van de gemeente. Er wordt geen toestemming gegeven om de hokken en verblijven diervriendelijker te maken. Door de hoeveelheid honden en het gebrek aan vrijwilligers zitten de honden vaak het grootste deel van de dag in hun kennel. De kennel wordt vaak gedeeld met meerdere honden en de ruimte die beschikbaar is is zeer beperkt. De medewerkers van het asiel proberen de honden allemaal zo goed mogelijk hun poten te laten strekken, maar met maar een paar medewerkers en een enorme hoeveelheid honden, zeker in het hoogseizoen, is dat vrijwel onmogelijk. Daardoor zitten sommige honden dagenlang in hun hok. De hokken worden wel dagelijks gereinigd met water en chloor, voorzien van vers water en brokken. De katten in Orihuela worden vrijwel allemaal verzorgd door één verzorgster. Juist om verspreiding van ziektes te voorkomen wordt de hoeveelheid vrijwilligers bij de katten zeer beperkt. In goede bedoelingen hebben mensen vaak niet door wat ze doen en wat de gevaren van de handelingen zijn. De katten en vooral de kittens die binnenstromen zijn voor hun prik-proces zeer kwetsbaar. Wij proberen dan ook vooral vanuit dit asiel katten naar Nederland te halen.

Asoka San Vicente (El Grande): Dit asiel zit tegen Alicante aan. Hoewel de hokken vol zitten, zijn er ook relatief veel fostergezinnen voor de katten. Dit asiel beschikt over een kolonie katten met FIV en een kolonie met katten met FelV. De katten worden altijd getest, en komen niet in aanraking met katten die negatief zijn getest. Helaas hebben ze maar een kleine kans het asiel te verlaten, om die reden zetten wij ze wel zo nu en dan op onze website. De honden in dit asiel worden relatief vaak uitgelaten op de speelweide en meegenomen voor een wandelingetje in de omgeving. Vergis je niet, het lijkt in de verste verten niet op een Nederlands asiel, maar de dieren worden wel zo goed mogelijk verzorgd en indien nodig gesocialiseerd.

Asoka Castalla: Dit relatief kleine asiel in de bergen achter Alicante herbergt het minste aantal dieren, maar ook op de kleinste ruimte. De honden beschikken over wat grotere verblijven dan in de andere twee Asoka’s, maar die verblijven delen ze dan ook. De honden hebben een ruime speelweide en er wordt zo nu en dan een wandeling met ze gemaakt in het nabijgelegen gebied. De katten in het asiel zitten in twee betonnen kamers met een uitloop. Ben je geen groepskat, dan heb je pech. Er is geen andere ruimte dan deze twee verblijven. Je zult je draai in de groep dan ook maar moeten vinden. Hoewel dit asiel voor honden een paradijs lijkt, moet je je daar niet in vergissen. Mensen kiezen vaak voor “de zielige dieren” en deze dieren zien er niet zielig uit door de goede verzorging en mooie fotos die we van ze ontvangen. Daardoor zitten de honden soms jaar in, jaar uit in hun betonnen hok. En hoewel ze in groepen de speelweides op mogen, zitten ze het grootste deel van de dag in hun verblijf. Het is en blijft een asiel.

Wij geven bewust niet aan uit welk asiel de dieren komen, zodat ze allemaal een eerlijke kans hebben om eruit te komen. Bij het uitkiezen van de dieren laten we de lead bij het asiel in kwestie. Zij mogen aangeven welke dieren zij het meest urgent vinden om het asiel te verlaten. Uiteraard zijn ze dat allemaal, maar helaas zijn wij als stichting te klein om ze er allemaal in één keer uit te halen.
Dieren komen uit verschillende asielen en landen en soms zijn ze al in de opvang in Nederland. Daarmee zal het per dier wat af kunnen wijken. In grote lijnen reizen de dieren uit Bulgarije en Roemenië met de bus. De dieren uit Spanje vliegen meestal. Alle dieren reizen op traces, ze hebben een gezondheidsverklaring, een Europees paspoort, ze zijn allemaal gechipt, hebben een rabiës enting. Verder zijn ze geënt, ontwormd, ontvlooid en is er een bloedonderzoek of snaptest gedaan. De honden hebben allemaal een 4D test gehad, de honden uit Spanje een Leishmania-bloedonderzoek. De katten zijn allemaal FIV - FelV getest.

Vervoer met de bus gebeurd altijd met een goedgekeurd en geregistreerd vervoersmiddel. Bij het vervoer per vliegtuig reizen de dieren in veilige en extra verstevigde vluchtboxen.

Dieren uit Oost Europa kunnen meestal binnen een paar weken reizen en aankomen in Nederland. Dieren uit Spanje zijn afhankelijk van een vluchtvrijwilliger maar komen ook meestal binnen een maand aan in Nederland. In sommige gevallen kan het toevallig zo uitkomen dat dieren er zelfs snel zijn, dat gaat altijd in overleg met de adoptant.
Wij hebben een aantal delen van het adoptieproces gestandaardiseerd, zoals de uitgifte van de dieren. Alle honden komen in een veiligheidstuigje, alle katten in een veilige reiskoffer. In het verleden hebben wij vaak te maken gehad met een zeer wisselende kwaliteit tuigjes en reisboxjes die met de adoptanten mee kwamen. Deurtjes die uit boxjes vielen, tuigjes die niet pasten, halsbanden die over het hoofd van een hond kwamen. Voor de veiligheid van de dieren, én voor de veiligheid van onze vrijwilligers hebben wij dit gestandaardiseerd. Adoptanten kunnen ze retour sturen en krijgen dan het grootste deel van de aanschafwaarde teruggestort.
Soms krijgen wij de vraag of mensen de adoptiebijdrage contant mogen voldoen. Wij moedigen dat niet aan. Wij willen een transparante werkwijze hebben en daar draagt een sluitende boekhouding bij. Het via de bank voldoen van de adoptiebijdrage is voor alle partijen duidelijk. In uitzonderlijke gevallen wordt er cash betaald, dat geld storten wij direct af, wij hebben geen cashgeld in huis. 

Ook krijgen wij regelmatig cashgeld als wij op markten en beurzen staan. Dat geld wordt dezelfde dag afgestort, zodat het niet mis kan gaan. Ook op markten en beurzen geven wij de voorkeur aan betaling via pin.
© 2023 Stichting Zilver
pawchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram