Home » Wat is Asoka?

Wat is Asoka?

Asoka is een non-kill asiel in de regio Alicante, Spanje. Drie asielen waar men zo goed mogelijk voor de dieren zorgt, met de middelen en kennis die voor handen zijn. De asielen werken los van elkaar, maar delen het bestuur. Soms vinden er wel uitwisselingen plaats.

Asoka Orihuela: Dit is verreweg het grootste asiel van de drie. Het asiel geeft huisvesting aan honderden honden en katten. Vaak in kleine hokjes. Niet uit onwil van het asiel en haar medewerkers en vrijwilligers, maar door tegenwerking van de gemeente. Er wordt geen toestemming gegeven om de hokken en verblijven diervriendelijker te maken. Door de hoeveelheid honden en het gebrek aan vrijwilligers zitten de honden vaak het grootste deel van de dag in hun kennel. De kennel wordt vaak gedeeld met meerdere honden en de ruimte die beschikbaar is is zeer beperkt. De medewerkers van het asiel proberen de honden allemaal zo goed mogelijk hun poten te laten strekken, maar met maar een paar medewerkers en een enorme hoeveelheid honden, zeker in het hoogseizoen, is dat vrijwel onmogelijk. Daardoor zitten sommige honden dagenlang in hun hok. De hokken worden wel dagelijks gereinigd met water en chloor, voorzien van vers water en brokken. De katten in Orihuela worden vrijwel allemaal verzorgd door één verzorgster. Juist om verspreiding van ziektes te voorkomen wordt de hoeveelheid vrijwilligers bij de katten zeer beperkt. In goede bedoelingen hebben mensen vaak niet door wat ze doen en wat de gevaren van de handelingen zijn. De katten en vooral de kittens die binnenstromen zijn voor hun prik-proces zeer kwetsbaar. Wij proberen dan ook vooral vanuit dit asiel katten naar Nederland te halen.

Asoka San Vicente (El Grande): Dit asiel zit tegen Alicante aan. Hoewel de hokken vol zitten, zijn er ook relatief veel fostergezinnen voor de katten. Dit asiel beschikt over een kolonie katten met FIV en een kolonie met katten met FelV. De katten worden altijd getest, en komen niet in aanraking met katten die negatief zijn getest. Helaas hebben ze maar een kleine kans het asiel te verlaten, om die reden zetten wij ze wel zo nu en dan op onze website. De honden in dit asiel worden relatief vaak uitgelaten op de speelweide en meegenomen voor een wandelingetje in de omgeving. Vergis je niet, het lijkt in de verste verten niet op een Nederlands asiel, maar de dieren worden wel zo goed mogelijk verzorgd en indien nodig gesocialiseerd.

Asoka Castalla: Dit relatief kleine asiel in de bergen achter Alicante herbergt het minste aantal dieren, maar ook op de kleinste ruimte. De honden beschikken over wat grotere verblijven dan in de andere twee Asoka's, maar die verblijven delen ze dan ook. De honden hebben een ruime speelweide en er wordt zo nu en dan een wandeling met ze gemaakt in het nabijgelegen gebied. De katten in het asiel zitten in twee betonnen kamers met een uitloop. Ben je geen groepskat, dan heb je pech. Er is geen andere ruimte dan deze twee verblijven. Je zult je draai in de groep dan ook maar moeten vinden. Hoewel dit asiel voor honden een paradijs lijkt, moet je je daar niet in vergissen. Mensen kiezen vaak voor "de zielige dieren" en deze dieren zien er niet zielig uit door de goede verzorging en mooie fotos die we van ze ontvangen. Daardoor zitten de honden soms jaar in, jaar uit in hun betonnen hok. En hoewel ze in groepen de speelweides op mogen, zitten ze het grootste deel van de dag in hun verblijf. Het is en blijft een asiel.

Wij geven bewust niet aan uit welk asiel de dieren komen, zodat ze allemaal een eerlijke kans hebben om eruit te komen. Bij het uitkiezen van de dieren laten we de lead bij het asiel in kwestie. Zij mogen aangeven welke dieren zij het meest urgent vinden om het asiel te verlaten. Uiteraard zijn ze dat allemaal, maar helaas zijn wij als stichting te klein om ze er allemaal in één keer uit te halen.

© 2023 Stichting Zilver
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram